Tänk på detta när du köper säng

Sömnens påverkan på vår hälsa är svår att överdriva. I princip alla aspekter förbättras: skydd mot sjukdomar, impulskontroll, minne och reaktionsförmåga. Ett bra sätt att förbättra sömnen är ett behagligt sovrum och en skön säng.

Sängvaruhuset Elgen hittar du sängar från flera tillverkare. Där hittar du också inredningsprodukter till sovrummet, sängkläder, kuddar, täcken och allt annat som kan tänkas göra din säng och sovplats mer bekväm. De har också regelbundet rea på delar av produktutbudet. Ett sovrum som är gjort för att sova – och helst inget annat – är en bra start för bättre sömn.

Fokusera inte bara på tiden

När det talas om sömn och dess påverkan på vår hälsa, är det ofta hur länge vi sover som diskuteras. 7–8 timmar brukar vara det som nämns som optimalt:

”Enligt forskning är minst sju timmars sömn varje natt förknippat med lägst risk att utveckla sjukdomar.” säger sömnforskaren Christian Benedict i en artikel på SVT.

Han fortsätter dock med att säga att kvaliteten på sömnen också spelar in. Att lägga sig på regelbundna tider är ett sätt att få upp kvaliteten. Att undvika alkohol, koffein och nikotin hjälper också. Ät inte för mycket eller för lite innan du ska sova – försök hålla dig lagom mätt.

Spendera 8 timmar om dagen komfortabelt

Åtta timmars sömn per dygn är en tredjedel av livet. Att lägga lite krut på att göra den tiden komfortabel är ingen dum idé. Hälsa, komfort och känslan i hela huset kan påverkas av din säng. Prova olika typer av sängar och fråga experter som Sängvaruhuset Elgen om hjälp när du har frågor.