En pysslig höst

Nu när hösten är här, och man inte kan hänga utomhus lika mycket, passar det bra att pyssla. Visst kan man kolla på tv-serier eller filmer, eller lyssna på podcasts, men det finns ju många sorters pyssel som man kan ägna sig åt samtidigt som man gör något annat.

Det har ju blivit populärt att sticka och virka, och det passar ju bra nu när det blivit kallare. Det finns många filmer på Youtube för att komma igång, och sedan kan man hitta beskrivningar på allt möjligt bara genom att googla. Vill man ha inspiration till saker att tillverka kan man kolla på Pinterest. Garn och stickor är inte särskilt dyrt, men allra billigast blir det om man hittar det på loppis eller liknande. När man kommit igång kan man också sticka samtidigt som man gör något annat, som att kolla på Netflix. De som pluggar vet att det inte är helt ovanligt att man ser studenter sitta och sticka på föreläsningar. Själv håller jag på att sticka ett par varma sockor, men det går långsamt. Kanske blir de klara någon gång efter nyår, vi får se.

Ekollon

Hitta en ek

Hösten bjuder också på mycket fint utomhus, som man kan ta till vara inomhus. Känner man ingen som har ett äppelträd kan man ringa på hos någon och fråga om man får plocka från deras träd. De flesta får så mycket frukt att de inte vet vad de ska göra med den, och är därför glada över att kunna dela med sig. Man kan även plocka ekollon och mala till ett pulver som man kan använda i matlagningen. Det är dock en del besvär, eftersom ollonen måste torkas och sedan tvättas på de garvämnen som de innehåller. Det kan man göra genom att koka dem, eller först torka dem, sedan mala dem och slutligen skölja pulvret och sedan torka det igen. Puh! Det tycker jag verkar som väl mycket arbetsinsats.

Gör som jag istället, och odla en ek i vatten. Sätt ett ekollon (helst ett som har börja gro en aning) så att den platta änden är någon millimeter ner i vatten. Sen är det bara att vänta. Det finns speciella ekollonvaser, men man kan använda lite vad som helst. Det viktiga är att det går att sätta ollonet så att det får lagom mycket vatten, och att det finns plats för rötterna när de utvecklas.

Tänk på att ekollon inte omfattas av allemansrätten. Vill du plocka många, direkt från träden, bör du fråga markägaren om lov.

Hösten är också svamptid, och det verkar finnas mycket av den varan i markerna i år. Färsk svamp, stekt i smör, är bland det godaste som finns. Vill du lära dig att känna igen fler svampsorter än bara trattkantarell rekommenderar jag att du går en kurs.

Nu för tiden finns det också många målarböcker som vänder sig till vuxna. Förlagen har märkt att efterfrågan har ökat starkt, skriver Göteborgs-Posten. Kanske är det längtan efter att göra något som är en aning konstnärligt som lockar. Jag tycker dock att det finns bättre alternativ på pysselområdet, där det egna, personliga uttrycket får större utrymme.