Så betalar du en oväntad utgift

En oväntad utgift kommer när du minst anar det. Om du saknar buffert kan du ta ett lån för att betala den oförutsedda kostnaden. Tänk på att planera för hur du ska betala tillbaka de lånade pengarna.

När du minst anar det har du fått vatten i källaren som orsakat en vattenskada eller ett träd över hustaket. Oftast när något sådant händer kostar det en hel del pengar. Om du är i akut behov av pengar för att täcka en oväntad utgift finns det smslån direkt på nätet som du kan ansöka om. Fördelen med sms lån är att du snabbt har pengarna på kontot om du behöver pengar direkt för att kunna betala en skuld. En annan fördel är att du kan själv styra över återbetalningen. Antingen kan du betala den lägsta månadskostnaden eller amortera av din skuld i en snabbare takt.

Tips när du tar smslån:

  • Gör en återbetalningsplan.
  • Gå igenom din ekonomi och gör utrymme för återbetalningarna.
  • Låna endast den summan du behöver.

Gör en återbetalningsplan

Om du tar ett smslån är det viktigt att du gör upp en plan för hur du ska göra för att betala tillbaka pengarna du lånat. Om du lånar pengar behöver du ta höjd för återbetalningen i din ekonomi. Gå igenom din ekonomi och gör upp en tydlig avbetalningsplan som du har anpassat efter dina förutsättningar. Att skära ner på andra utgifter för att kunna betala tillbaka lånet är en bra idé. Att avstå från saker som inte är nödvändiga kan göra att du kan betala tillbaka lånet snabbare. Du får koll på dina utgifter genom att göra en budget för privatekonomin. När du har alla utgifter för en månad svart på vitt är det lättare att se vad du faktiskt kan dra in på.

Håll koll på räntan

När du tar ett lån tillkommer en ränta. Räntan är det som du betalar för att få låna pengar av en långivare eller bank. Det är bra att ha koll på vilken ränta du betalar för lånet. Ju längre återbetalningstid du har desto mer pengar i ränta kommer du att betala för lånet. Att läsa igenom villkoren för lånet är också bra att göra. Då är du helt införstådd med vad det innebär att låna pengarna.

Låna endast det du behöver

Hur mycket pengar du ska låna beror främst på utgiften du ska betala. Det beror även på om du har några sparade pengar som du kan ta av. Ju mindre pengar som du behöver låna desto bättre är det. Låna endast det du behöver för att kunna betala den oväntade utgiften. Om du har någon försäkring kanske den täcker en del av utgiften.

Hantera det oväntade utgifterna på rätt sätt

När det kommer oväntade utgifter som reparationer av bilen, akuta tandläkarbesök som drar iväg, veterinärbesök och vitvaror som går sönder är det viktigt att betala dem på en gång. Om du inte hanterar det oväntade utgifterna på rätt sätt kan det omkullkasta din ekonomi framöver. Med ett lån släcker du branden men om du inte betalar tillbaka lånet kan det få konsekvenser för din privatekonomi i framtiden.