Ett snabbt och enkelt lån

I dag skriver vi om lån, kreditprövning, konsumentvägledning och det nya amorteringskravet på bolån.

Spare pengerIbland, måste man för att få vardagen att gå ihop i mitten av månaden, få lite ekonomisk assistans. Ett sätt är att låna pengar direkt hos Flexlimit. Det går snabbt och enkelt, och kan sedan betalas tillbaka när lönen landar några dagar senare.

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om en dom mot klädjätten H&M, där denna måste böta hela sex miljoner kronor. Det hela började för ett år sedan då Konsumentverket varnade H&M för att brista i sin kredithantering, och med denna varning hängde en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor. Företaget överklagade men det enda som hände var att bötern sänktes med två miljoner kronor. Anledningen till domen är att ett företag enligt konsumentkreditlagen ska kontrollera att en konsument har tillräckliga disponibla inkomster för att klara krediten. Dålig lånekontroll helt enkelt.

Bra att läsa på innan

Ja men ibland är det så att man handlar på kredit, kanske när en hel massa barnkläder måste införskaffas inför vinter eller vår, då är det givetvis viktigt att man kan betala tillbaka sedan. På Konsumentverkets oberoende vägledningssajt Hallå Konsument, kan du läsa mer om allt som är bra att veta innan du tar ett lån. Här får du bland annat en tankelista som ser ut så här:

  • Läs på om olika typer av lån
  • Vilket lån passar dig och din ekonomiska situation bäst?
  • Prata med flera banker om villkor, avgifter och räntor – jämför sedan
  • Läs igenom förhandsinformation och fråga om du inte förstår

Innan du tar ett bolån kan det vara bra att veta att det numera är klart med amortering på bolån och att de nya reglerna träder i kraft den första juni 2016. De viktigaste förändringarna är att nya lån ska amorteras med 2 procent om året ned till 70 procent av bostadens värde, och sedan vidare till 50 procent med 1 procent per år. Viktigt att veta är att den som ingått ett bindande avtal om att köpa en bostad innan amorteringskravet träder i kraft inte omfattas av kravet om lånet är taget innan dess. Mer om detta kan du läsa mer om här, i Dagens Nyheter.