Var uppmärksam på halt väglag

Kallare väder i kombination med mörker kan snart bli en livsfara för både billister och de som promenerar vid vägen. Nu går polisen ut och varnar.

Det har den senaste veckan blivit ordentligt kallt på flera håll i Sverige och som varje år när det blir kallare har vägarna drabbats av blixthalka. Nu har polisen gått ut med varning för halkan, i hopp om att försöka förhindra att olyckor sker. I Expressen skriver de:

Väderinstituten varnade för sjunkande temperaturer i början på veckan. Många vägsträckor drabbades av förrädisk ishalka i takt med att temperaturerna sjönk. – Det finns all anledning för bilisterna att ta det lugnt och tänka på att det är vinterväglag, säger polisens pressinformatör Jimmy Modin. Även räddningstjänsten i Blekinge varnade för extrem halka på vägarna i länet under tisdagen. – Befinn er inte på vägarna när det är så här halt. Måste ni köra så kör oerhört försiktigt, säger Melissa Millbourn på räddningstjänsten i västra Blekinge.

Om kylan håller i sig även nästa vecka finns det en stor risk att många 6932596-reflex-i-morkerskadar sig på väg till och från sina julfiranden. Det är den 23:e december, dagen innan julafton, tätt på vägarna med familjer som ska ta sig till sina släktingar. Även på julafton kan vägarna trafikeras en hel del. Om du kan undvika att åka bil när det är halt väglag rekommenderas det, det finns alltid en risk med detta även om man är en van förare som kör uppmärksamt.

Även ni som inte kör, utan promenerar, bör vara vaksamma när det är halt väglag och mörkt. Viktigast är det att ha reflex, eftersom människor annars inte syns i mörkret. Om du exempelvis ska korsa en väg utan reflex, och en bil kommer in utan att se dig, får han eller hon svårt att stanna på grund av väglaget. Kombinationen kan med andra ord vara livsfarlig, även om du går över vägen vid ett övergångsställe.