Tips vid köp av lägenhet

Har du äntligen råd att köpa en lägenhet eller ska du sälja din gamla och hitta en ny? De flesta har många funderingar om hur man ska tänka vid ett lägenhetsköp. Här har vi samlat de viktigaste tipsen.

Det första du kan göra är att ta råd från en mäklare. Mäklarhuset finns på flera platser i landet och har stor erfarenhet av försäljning och köp av bostadsrätter. De kan också hjälpa dig att leta upp en bostad åt dig utifrån dina behov och din budget. I övrigt gäller det också att tänka till lite själv.

Till salu-skyltLägenhetsköp i flera steg

Det är många frågeställningar som måste lyftas innan du slår till på en ny bostadsrätt. Det är också bra att ta dem i tur och ordning så att du inte gör ett dyrköpt misstag längs med vägen.

  • Din budget
  • Lånelöfte
  • Bolåneränta
  • Bredda dina vyer med många visningar
  • Se det praktiska med lägenheten
  • Kolla upp bostadsrättsföreningen

Börja i rätt ände

Börja alltid i rätt ände när du bestämt dig för att köpa bostadsrätt. Med det sagt är det naturligtvis pengarna och vad du har råd med som är viktigt. Vad kan du själv bidra med? Idag går det inte längre att låna till hus eller bostadsrätt upp till nocken – du måste själv lägga en kontantinsats på mellan 15 – 20 % för att banken ska kunna ge dig ett attraktivt lånelöfte.

Vidare är lånelöftet det andra steget att ta. Här gäller det att jämföra olika banker med varandra. Vilka har bäst villkor? Om du inte kan lägga någon kontantinsats så finns det möjlighet att låna från en nischad aktör, till exempel på nätet.

Nästa steg är att välja rörlig eller fast bolåneränta. Båda har sina för- och nackdelar även om många tycker att en fast ränta är tryggare. Det går också att välja båda och dela upp lånet. Här är det viktigt att vara smart och även kräsen.

Slutligen bör du gå på så många visningar som möjligt för att inte köpa grisen i säcken. Ta aldrig första bästa utan tänk efter och känn hur det känns i varje lägenhet du tittar på.