Bastubad förlänger livet

Att bada bastu ofta kan göra att man lever längre och har mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Att överhuvudtaget njuta av ett avkopplade bastubad eller vanligt bad kan göra så att både kroppen och sinnet kopplar av.

I Dagens Nyheter kan man läsa att studier visar att bastubad är hälsosamt och förlänger livet. De som bastar flera gånger i veckan sänker även risken för hjärt-kärlsjukdom. I studien kunde man se att dödligheten var 40 procent lägre bland de män som bastade fyra till sju gånger i veckan, jämfört med de män som endast bastade en gång i veckan. Men sambandet mellan dödlighet och bastande har ingen förklaring. Därför planerar ett gäng forskare på att göra en ny studie för att ta reda på vad det är med bastandet som är så bra för hälsan.

Koppla av i spabad545058-hot-sauna

Något annat som bör ha lite liknande effekt är att bada spabad utomhus. Men även om det inte har samma hälsoeffekter är det i alla fall minst lika skönt och välgörande för psyket att bada spabad. Kanske kan en kombination av bastubad och spabad vara det ultimata. För den som vill köpa ett spabad att ha på tomten kan man hitta ett prisvärt utomhusspa på nätet och vill man även ha en bastu utomhus finns det företag som specialiserar sig på att bygga just sådana.

Åk iväg på spa

Om man inte har råd med att bygga en bastu eller installera ett spabad, kan en idé vara att ta en helg på spa. Där finns garanterat båda dessa välgörande saker på plats, tillsammans med en rad andra trevliga behandlingar. I Expressen har man listat de allra bästa och mest prisvärda span som finns i Sverige. Bland dessa kan man hitta ett härligt spa att åka på en weekend till.