Ett franskt bistrokök

I dag skriver vi om det franska bistroköket, något som många vill inreda sina egna kök efter.

kök lyxigt 500pxDet verkar som det är en fransk bistrovåg som sveper in över Södermalm, i alla fall om man läser denna artikel från Dagens Nyheter. I samma artikel kan står det vidare att François Hollande kanske har problem med ekonomin, med arbetslösheten och med väljarstödet i den anrika republiken söder om oss. Men den franska matkulturen är fortsatt stark även på våra breddgrader norröver, och då kanske särskilt Stockholms innerstad. Det är brasseriekök i välbekant men modern tappning, svartvita klinkers på golv, stora speglar och smala stolar klassiskt böjda i fransk stil. Ett och annat vitrinskåp, ornamenterade järnfötter samt stiliga armaturer i taket.

För att skapa den här stilen hemma är det första kanske att ha just ett snyggt vitrinskåp, för att köpa moderna vitrinskåp är kanske det smartaste att söka efter dessa på internet. Då blir det både smidigt och oftast billigare dessutom.

I Sköna Hem kan man få en hel massa idéer för att få till ett franskt bistrokök, några av dessa har vi kokat ner till ett antal punkter nedan:

  • Svart och vitt i detaljer, som ugn, luckor, kakel eller golv
  • Marmor är en viktig detalj i ett bistrokök
  • Koppar i detaljer ger en fransk känsla
  • Järnkrukor och andra järninslag
  • Vita glaslampor/skomakarlampor som hänger i järn från taket
  • Trearmade takpendlar samt lampetter
  • Böjda trästolar eller i snidat järn, samt barstolar
  • Griffeltavlor att skriva menyer på

Pärlor på olika järnvägsstationer

Sedan för att få in bistrokänslan på riktigt finns det en del järnvägsstationer runt om i världen som verkligen ger den känslan till de trötta resenärer som får i sig ett mål mat där efter en lång resa. I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om en del av restaurangerna som finns just på järnvägsstationer världen över. En av dessa är ostronbaren på Grand Central i New York, en annan är  Le Train Bleu i Paris på Gare du Lyon som även den är legendarisk. I London, på stationen St. Pancras finns restaurangen The Gilbert Scott att besöka och avnjuta mat på. Här kan man givetvis äta en klassisk söndagsstek med brittiska råvaror. Sedan finns det så klart Luzette på Centralen i Stockholm, som verkligen har en fransk bistrokänsla utifrån och in, om man vill äta på en plats som kanske är närmare än NYC.