Håll rätt temperatur hemma

De flesta har någon gång varit med om att det antingen har varit för varmt eller för kallt inomhus. Det finns flera riktlinjer kring detta och vad som kan hända om temperaturen inte är korrekt. Den här texten kommer beskriva mer kring detta.

Om det är för kallt inomhus börjar du känna sig trött och frusen, detta för att kroppen jobbar med att behålla den värme du redan har. När det är för varmt inomhus kan du bli trött, få huvudvärk eller känna dig illamående. Om det finns luftdrag i fastigheten kan det leda till nackspärr, muskelbesvär och ögonirritation. Det är därför viktigt att ha en bra och framför allt jämn temperatur inomhus.

  • Enligt Folkhälsomyndigheten ska inomhustemperaturen vara minst 20 grader Celsius och temperaturen ska då vara mätt med en vanlig temperaturmätare som fästs på väggen. Om temperaturen går under 18 grader Celsius är det för kallt, och går den över 23 grader Celsius är det för varmt i fastigheten.
  • Det finns flera produkter som hjälper till att justera och reglera inomhustemperaturer och Nobö har under flera decennier kunnat erbjuda flera elvärmelösningar genom innovativa styrsytem och radiatorer. Genom att skapa en jämn värme med effektiv energianvändning blir resultatet perfekt värme och dessutom lägre energiförbrukning.
  • Hyresgästföreningen berättar för Dagens Nyheter att om du exempelvis bor i hyresrätt och det är alldeles för kallt i lägenheten kan du ha rätt till hyresavdrag. Dock beskrivs det i Metro att om det skulle ske ett plötsligt väderomslag kan det ta ett tag innan värmesystem hinner att justeras. Då kan hyresgästen få räkna med att det tillfälligt kan bli lite kyligare i fastigheten.

Temperaturen ska upplevas som behaglig

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla individer upplever temperatur olika, även om riktlinjerna är tydliga hos Folkhälsomyndigheten. Det är ändå av stor vikt att människor har det så behagligt som möjligt och att temperaturen är någonting som känns behaglig såväl i hemmamiljön som i arbetsmiljön. Temperaturen inomhus ses ju sällan som ett problem så länge den är just behaglig, men om temperaturen däremot inte skulle vara behaglig har vi alla genast ett problem.