Undvik fukt & mögel i hemmet

Fukt i hemmet kan vara skadligt för både vår hälsa och våra hus. Många hus har problem med det, men det finns enkla sätt att hålla ditt hem fritt från fukt och mögel. Med god ventilation och avfuktare säkerställer du att både du och ditt hem är friska.

Om det är för fuktigt i ditt hem ökar risken för hälsoproblem. De som lider mest är personer med allergier eller andningssjukdomar. Förutom hälsoproblem kan fukt och mögel skapa obehag och leda till stora skador på din fastighet. De vanligaste problemen är:

  • Mögel och svamp
  • Bakterier och kvalster
  • Dålig lukt
  • Fuktfläckar som förstör inredningen

Det finns flera enkla åtgärder du kan vidta för att undvika fukt och mögel i ditt hem.

Använd avfuktare

Eftersom Sverige till stor del har ett fuktigt och kallt klimat är det mest effektiva och enkla sättet att bli av med fukt att använda en avfuktare. Fuktig luft sugs in i avfuktaren där den kondenseras till vatten som samlas i en behållare. Vattnet kan du antingen tömma manuellt eller så leder du det till ett avlopp, beroende på var i hemmet den står.

Avfuktare går att ha i olika temperaturer och kan därför användas både inomhus och i utrymmen som källare, vind och garage. Det är dessutom enkelt att installera en avfuktare och de finns i olika prisklasser och kapaciteter.

God ventilation viktigt

Dålig ventilation är den största orsaken till fukt och mögel. Undersökningar visar att de flesta bostäder i Sverige är för dåligt ventilerade och att undermålig inomhusmiljö leder till ohälsa. För att förebygga detta kan det vara bra att ventilera. Under de varma delarna av året bör du därför ha fönster öppna så mycket som möjligt för att ha en genomströmning av luft. En fläkt fungerar också för det. Det kan också vara bra att se över hur du har möblerat ditt hem. Soffor, fåtöljer och andra stora möbler ska inte stå för nära element, då kan de hindra värmen att sprida sig i rummet. Möblerna ska inte heller stoppa luftströmmarna genom huset. Om du upptäcker fuktskador eller mögel i ditt hem måste du agera snabbt. Fläckar på väggar eller tak kan bero på ett trasigt, läckande rör. En hög fuktnivå kan bero på att du torkar mycket kläder inomhus eller har för många växter på ett och samma ställe. Även enkla åtgärder som att alltid ha på spisfläkten när du lagar mat eller inte ha för varmt inomhus kan minska fuktnivåerna i ditt hem.