Viktigt att avfukta hemmet ordentligt

I en tid när klimatet förändras märker svenskarna av en annan typ av luftfuktighet. Vi hade en ovanligt blöt vår eftersom vintern blev kall och snörik, men sommaren blev desto torrare. I de trakterna där luftfuktigheten varit hög och värmen likaså har många med andningsproblem fått det besvärligt. Även hemma är det viktigt med en bra avfuktare. Det motverkar inte bara andningsproblem – det förebygger skadedjur och mögel också.

Varenda hus borde införsskaffa sig en avfuktare. Varför? Jo, därför att Sverige är ett land med ett extremt klimat. Så har det varit i flera hundra år och Sverige kommer förmodligen fortsätta vara ett mycket ”väderdrabbat” land. Här trivs mjölbaggarna och silverfiskarna i våra fuktiga kök och badrum, och många får problem med astma. Svartmögel, som vi tidigare skrivit om, drabbar allt fler och kostar dyra pengar i sanering. På arbetsplatser och i hemmet är det därför viktigt att man har detta i åtanke både när man bygger nytt, men också förvaltar ett gammalt hus. Fuktproblem kan tyvärr uppstå även i modernare hus.

Avfuktare hjälper mot smittspridning

sjukhusen, arbetsplatserna, i skolorna och hemma. Sammanfattningsvis kan man säga att luftfuktigheten på platser där människor rör sig varje dag är hög på många håll. På muséer och arkiven jobbar man ständigt med att reglera luftfuktigheten för att det inte ska ske några angrepp på de arv man förvaltar. Men samma gäller egentligen för allas del, och många underskattar tyvärr luftfuktighetens skadeverkan. Oftast är vi istället framme när vi väl upptäckt svartmögel, som är både hälsofarligt och dyrt att sanera bort.

Det talas en del om den läkande miljön inne på sjukhus idag. Man menar att vintrarna bidrar till torr luft, medan somrarna ofta har fuktig luft kombinerat med hög värme. Det här är mycket dåligt för en läkande hälsomiljö, där det exempelvis är viktigt för lungsjuka att befinna sig på en plats med frisk och bra luft. Något som brister på sjukhus, exempelvis Nya Karolinska.

Hög luftfuktighet i hemmet

Även i hemmet finns det många risker mer hög luftfuktighet. Till exempel gynnas mjölbaggar och silverfiskar av det, skriver expressen.se. Ser man mycket silverfiskar hemma, speciellt på andra utrymmen än i badrummet, kan det alltså vara ett tecken på att man har för hög luftfuktighet hemma. Det kan i sin tur betyda att det troligtvis har uppstått fuktskador hemma.

För barn som har känsligare lungor men även för vuxna är det därför mycket viktigt att förebygga problemen. Det blir billigare och enklare för alla om man ser till att ha en avfuktare som förhindrar att sådana problem uppstår. Det finns både avfuktare som är stora och de som kan ta några liter, och så finns det sådana för större utrymmen med större luftfuktighetsproblem. Det kan vara källaren efter en lång och kall vinter med en regnig vår, till exempel.

Hoppas att du fick lite tips på vägen!