Termer att känna till innan lån

Att ta ett lån kräver att man läser på villkor och förutsättningar innan man kör. Dessutom är det viktigt att jämföra olika låneinstitut och banker innan man bestämmer sig, och inte bara titta på de etablerade storbankerna utan även de mindre som börjar göra sig ett namn på marknaden.

möteI ett tidigare inlägg skrevs det om hur viktigt det är att kunna skillnader på olika typer av lån – detta inte minst för att veta vad för typ av lån som passar en själv och ens situation allra bäst.

Det finns både snabba lån och lån som är mer tänkta att betalas av under en lång period. Ett sådant, längre lån, är bland annat bolånet. I en artikel i Expressen går det bland annat att läsa om hur Avanza nu slår sig in på bolånemarknaden och utmanar de gamla, anrika storbankerna. De anser sig kunna bli en seriös konkurrent till de större banker som är etablerade på bolånemarknaden. De menar vidare att de, när de grundade Avanza för hela 18 år sedan, hade visionen att demokratisera sparandet och aktiehandeln. Men nu vill de alltså fortsätta inom även andra områden.

Viktiga termer att känna till

Men som med alla typer av lån gäller det att alltid läsa på mycket innan. Bland annat är det en förutsättning att man faktiskt förstår hur ett lån fungerar. Något som är viktigaste att förstå i form av termer är avtal, ränta och amortering.

  • När du lånar pengar måste du betala ränta och det är den du lånar pengar av som bestämmer vilken räntan är som du ska betala. Den kan vara fast eller rörlig. Om den är fast så är räntan samma under en period på några månader upp till flera år. Är den rörlig följer den priset på marknaden och kan förändras och kan bli dyr om du har otur.
  • Avtalet är den ’deal’ du ingår tillsammans med banken eller låneinstitutet om att du lånar pengar och betalar tillbaka med just ränta.
  • Amortering å sin sida är det belopp du ska betala tillbaka vid varje betalningstillfälle. Det är med andra ord samma sak som att avbetala. Och denna betalar du tillsammans med räntan varje månad eller varje kvartal beroende på lånetyp och villkor.