Fördelarna med torktumlare

Idag ligger fokus på att ta upp en fråga som många verkar diskutera därhemma. Vad är egentligen fördelarna med torktumlare? Är det till exempel klimatsmart? Låt höra vad både Naturskyddsföreningen och Energimyndigheten har att säga i den frågan!

Många verkar tro att en torktumlare drar onödigt mycket energi. Det här är en sanning med modifikation: en dålig torktumlare drar onödigt mycket energi, ja. Men en bra, är mer effektiv än ingen alls. Hur kan det här stämma?

Cylindas torktumlare med värmepump

En torktumlare från Cylinda känner faktiskt av när din tvätt är klar, så den är inte igång längre än nödvändigt. Du kan dessutom välja att installera en torktumlare med värmepump, då sparar du energin ännu mer. Naturskyddsföreningen skriver att om du är på gång med att köpa en torktumlare är det bra om du väljer en sån är energisnål.

Därför är det inte särskilt faktagrundat att påstå att torktumlare drar onödig el, eftersom en sådan kalkyl måste ta hänsyn till en rad olika faktorer. Gamla torktumlare är varken installerade med smarta funktioner som känner efter när tvätten är klar, och de drar onödigt mycket el. Men fördelen med den är fortfarande att den minskar risken för fuktskador: att hänga sin tvätt inomhus ökar nämligen risken för mögel- och fuktskador.

Inte övertygad än? Energimyndigheten skriver att en torktumlare med värmepump är det bästa och mest energieffektiva sättet att torka sin tvätt på.

Torktumlare sparar tid, pengar och energi

Det finns med andra ord många fördelar med en energisnål torktumlare, så pass många fördelar att en ordentlig lista kan göras:

  • Sparar tid
  • Sparar pengar
  • Sparar energi (så länge du väljer en energisnål, såklart)
  • Minskar risken för mögel
  • Sparar på oväntade utgifter i form av fuktsanering

En annan positiv sak med torktumlare är att du kan motverka dålig och sur lukt i dina handdukar med den. Expressen tipsar till exempel om att tvätta de sura handdukarna i tvättmaskinen med ättika och bikarbonat – sedan torkar du dem ordentligt i en torktumlare. Då ska den sura och trista lukten försvinna helt.

Har du möjlighet kan du hänga kläder på tork utomhus, på din balkong eller trädgård och planera vad det är du vill tvätta i torktumlaren. På så sätt får du ut det bästa och mest effektiva på samma gång, och är dessutom skonsam mot naturen. (Och tänk på att inte använda sköljmedel i tvättmaskinen i onödan, de släpper ifrån sig mycket kemikalier i naturen).