Bada bastu eller bada badkar?

Det finns flera goda skäl till varför man ska stanna extra länge i sitt bad då det sägs vara välgörande både för kroppen och själen, men finns det fler saker som man kan unnan sig som är välgörande? Enligt nya rön så ger bastubad samma effekter som träning – vilket är riktigt goda nyheter för livsnjutaren.

Ska man bada bastu eller bada badkar om man vill slappna av ordentligt? Det är fråga där svaren varierar. Vissa säger att ett dopp i badet är det bästa man kan göra för att få bäst avslappning samtidigt som andra rent krasst hävdar att bastubad förlänger livet. Så vem är det som har rätt i frågan? Båda två faktiskt! Att bada länge i ett varmt badkar eller masseras av bubblorna i en jacuzzi kan likställas med några timmars extra sömn och till och med förbränna fett, men ett bastubad kanske är snäppet bättre – i alla fall när det kommer till att förbränna fett.

Bastubad ger liknande effekt som träning

En av de främsta anledningarna till att vi tränar är för att gå ned i vikt eller för att träning gör att vi mår bra. Men träning är inget för den late som troligtvis hellre sitter i bastun på gymmet än är ute på golvet och testar de olika maskinerna. Och för den late har vi nu goda nyheter. Nya rön visar att bastubad kan ha samma välgörande hälsoeffekter som att träna. Enligt Svenska Dagbladet ska regelbundet bastubad vara riktigt bra för oss, och hälsoeffekterna är många du minskar nämligen risken för:

  • Högt blodtryck
  • Hjärtdöd

Bastubad har även goda effekter på vårt blodtryck, hjärtfrekvens och blodkärl, så om du hellre spenderar tid i bastun än på löpandet så har du nu goda skäl att fortsätta göra så. Men är det däremot fettförbränning du är ute efter så är det fortfarande badet du ska välja – undersökningar har nämligen lagt fram evidens för att sådant badande ska speeda upp förbränningen, vilket gör att du kan gå ned i vikt av att bada spabad!