Kontrollera vid bostadsköp

Ska du köpa din drömbostad? Då finns det en del saker som du som köpare måste kontrollera själv enligt undersökningsplikten. Annars finns risk att du själv får stå för kostnaderna om fel uppdagas för sent efter köpet – och det vill du säkerligen inte.

Vid köp av en bostad kan det vara bra att känna till att du som köpare har undersökningsplikt. Du är alltså skyldig att kontrollera bostaden så att den är i gott skick, för om till exempel fuktskador i badrummet skulle framkomma i efterhand är det inte säkert att det är den förre ägaren som blir skyldig att betala. När du köper en bostad är det därför väldigt viktigt att du kontrollerar bostaden noga. Men vad är det egentligen som du ska tita efter? Här är några tips som Expressen sammanställt för vad du ska kolla efter i vilka rum:

  • Köket: vad finns det för vitvaror? Hur gamla är de tror du? Beroende på vitvarorna ålder så kan du snabbt räkna ut om du kommer behöva byta ut dem inom en snar framtid eller inte vilket är kostsamt. Spola även igenom kranen för att kontrollera trycket och känna om det kommer en unken doft vilket tyder på mögel eller vattenläcka.
  • Badrummet: spola i kranarna. Kontrollera även under badkaret och vid duschens brunn för att se så inet är mögelangripet. här, spola i kranarna och i duschen.
  • Balkongen: i vissa fall är det inte bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för balkongen i en lägenhet utan det kan vara föreningen, så kolla upp det så du vet om du får ta bort eller sätta upp väggar här.
  • Vardagsrummet: finns det fula borrhål eller skavanker i tapeten eller på väggfärgen? Det är upp till förre ägaren att se till så dessa saker är åtgärdade innan du flyttar in.
  • Sovrummet: här ska du kolla samma saker som i vardagsrummet och om fönstren har persienner kan det vara bra att dubbelkolla så att dessa är i gott skick.