Många använder inte reflex

Nu börjar det bli mörkare på eftermiddagar och kvällar och det är hög tid att börja använda reflex. Trots att de flesta trafikolyckor med gångare sker för att gångaren inte bär reflex, är det ändå många som slarvar med att bära en.

I Helsingborgs Dagblad kan man läsa att gångtrafikanter nästan aldrig bär reflex. Cyklister är generellt bättre på att göra sig synliga i trafiken, men gångarna tar inte alls trafiksäkerheten på lika stort allvar. Problemet med gångtrafikanter som inte bär reflexer sträcker sig över alla åldrar men det är vanligt förekommande att föräldrar sätter reflexer på sina barn, men struntar i att bära dem själva. Svenska Dagbladet skriver att nio av tio barn under tolv år bär reflex men att bara fem av tio föräldrar gör det.

Gratis reflexer6932596-reflex-i-morker

Med tanke på hur viktigt det är att bära reflex för att synas bättre i vintermörkret, är det lite konstigt att fler inte tänker på att gå runt med en reflex. Det är inte direkt en dyr investering. Många företag ger till och med ut reflexer med tryck gratis och ibland ger kommunerna även ut reflexer. Jönköpings kommun delade exempelvis ut gratis reflexer på stan för ett par dagar sedan och alla dessa tog slut på 25 minuter skriver man i Jnytt. Varför kommunen valde att dela ut reflexerna var för att man i en undersökning hade kommit fram till att bara en av tio gående i centrala Jönköping bar en reflex.

Färre trafikolyckor med reflex

I hela 40 procent av de trafikolyckor som sker där gående är inblandade så beror olyckan på att fotgängarna inte har en reflex på sig. Dessa typer av olyckor händer sällan på landsvägarna utan det är mer vanligt att de sker inne i staden. Risken att bli påkörd av en bil eller cyklist ökar redan när det skymmer och risken att bli påkörd i mörkret är tre gånger så stor som risken är på dagen. Den som använder reflex kan synas på upp till 125 meters avstånd om bilen har halvljus på.